Optimizimi i motorëve të kërkimit është arti dhe shkenca për t’i bërë faqet të renditen më lart në motorët e kërkimit siç është Google. Për shkak se kërkimi është një nga mënyrat kryesore në të cilat njerëzit zbulojnë përmbajtje në internet, renditja më e lartë në motorët e kërkimit mund të çojë në një rritje të trafikut në një faqe në internet. Trafiku që vjen përmes SEO shpesh quhet "trafik i kërkimit organik" për ta dalluar atë nga trafiku që vjen përmes kërkimit me pagesë. SEO është një pjesë themelore e marketingut dixhital sepse njerëzit kryejnë triliona kërkime çdo vit, shpesh me qëllim tregtar për të gjetur informacion në lidhje me produktet dhe shërbimet.